Esteratsastaja Mari Mäntysalmi

Esteratsastaja Mari Mäntysalmi

Mari on syntynyt vuonna 1994 Virroilla ja on kilpaillut aktiivisesti 10-vuotiaasta lähtien este-, kenttä- ja kouluratsastuksessa. Hänen päälajinsa on esteratsastus.

Hevosten ohella Mari työskentelee Mäntysalmien perheyrityksessä Virhydrossa Virroilla.

Mari ja Clintwood

Mari ja Clintwood

Valmentajat

Mari valmentautuu jatkuvasti maan huippuammattilaisten silmien alla. Kouluratsastuksessa Maria valmentaa Riitta Westerholm ja esteillä jo usean vuoden ajan Kari Nevala. Häntä ovat vuosien saatossa valmentaneet mm. tätä nykyä Ranskassa asuva kilparatsastaja Maiju Mallat, Jari Koivusalo, Salla Alarautalahti sekä ratsastuksenopettaja Kati Mallat.

Mari oli 9-vuotias, kun perheen ensimmäinen hevonen suomenpienhevosruuna Hemmo-Poika ostettiin perheeseen. Tuosta alkaen hevoselämä on ollut tiivistä ja muutaman seuraavan vuoden aikana hankittiin vielä kaksi muutakin ponia, sillä kilpaileminen innosti. Mari kuului ponien kanssa usean vuoden ajan Hämeen aluevalmennusrenkaaseen, jossa tuolloin valmensi Henrik Ehnrooth. Vuonna 2008 Mäntysalmen perhe muutti maalle, jonne saatiin rakennettua oma talli ja muutettua myös hevoset kotiin. Siitä alkaen poneja ja hevosia on ollut lukuisia. 15-18 vuotiaana Mari kulki ja valmentautui ahkerasti Parkanossa Salla Alarautalahden tallilla. Tuolloin alkoivat myös työt hevosten parissa tulla tutuksi, sillä Mari ratsasti ja esitti paljon myyntihevosia, saaden osan myös kilpailuihin asti.

Junnuvuosina Mari kilpaili juonioricupia ja avoimia 120-luokkiin saakka ja sen ajan menestyshevosella Smillas Jaunkundzella voittoja ja sijoituksia tulikin melkein joka kisoissa. 18-vuotiaana Mari perusti oman toiminimen, sillä tekevälle löytyy töitä ja hevosia tuli ratsutukseen sekä oppilaita valmennuksiin ihan mukavasti.

19-vuotiaana vuonna 2014 tarjoutui valmentaja Kari Nevalan avulla työpaikka LRK Center / Lempäälän ratsastuskeskuksessa. Työ oli siinä kohtaa unelmaduuni hevosalasta innostuneelle ratsastajalle. Myyntihevosia kulki Lempäälän kautta tuona vuonna runsain mitoin ja Marin työhön kuului niiden ratsastaminen, huoltaminen sekä esittäminen asiakkaille. Lempäälän aikana käsiin kulkeutui myös menestyshevonen Clintwood, joka saatiin onneksi otsettua itselle. Clintwoodin kanssa Mari nousi nopeasti 130-luokkiin ja seuraavana vuonna myös 140-luokkiin.

Lukiota seuranneen välivuoden jälkeen tuntui kumminkin hyvältä idealta hakeutua myös kouluun. Mari aloitti tradenomiopinnot vuoden 2014 syksyllä Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa. Seinäjoen vuosina Marilla oli kaksi tallipaikkaa yksityistallilla ja loput hevoset asuivat kotona. Samana vuonna Mari valittiin Hevostiimin sponsoriratsastajaksi ja sinä vuonna kilometrejä kertyi kisa- ja valmennusreissuilla toden teolla. Ahkera treenaaminen tuotti myös tulosta, sillä seuraavana vuonna kaikki kilpailtavat hevoset menestyivät hienosti kansallisella tasolla ja Clintwoodin kanssa päästiin myös nuorten SM-kisat alusta loppuun, kilpailtiin Pohjola Nuorten GP:ta sekä Helsinki Horse Showssa.

Vuonna 2016 alkoi tuntumaan, että nyt tarvittaisiin taas pyrähdys uuteen suuntaan ja paikka tulikin eteen yllättäin, kun Lempäälän ajoilta tutuksi tullut Nyppy Kontio oli ulkomaanreissullaan törmännyt sopivaan paikkaan ja ehdotti sitä Marille. Matkaan lähdettiinkin jo viikon päästä.

2016-2017 Mari asui ja työskenteli Saksassa Heiligkreuztalissa Marschall Sportpferde GmbH -myyntitallilla. Clintwood oli mukana ja sen kanssa Mari pääsi kilpailemaan myös Saksan sekä Itävallan kilpailuissa. Tuona aikana hän sai paljon kansainvälistä huippuvalmennusta eri tahoilta sekä pääsi seuraamaan läheltä huippuammattilaisten työskentelyä sekä ennenkaikkea ratsastamaan huippuhyvillä hevosilla. Vuosi oli todella opettavainen, mutta koulun jäätyä tauolle lähdön Saksaan tultua niin yllättäin, tuntui taas oikealta palata takaisin Suomeen ja tehdä ammattikorkeakoulu valmiiksi.

Sittemmin Mari palasi vielä lyhyemmäksi aikaa Saksaan tutuksi tulleen valmentajan ja kilparatsastajan Tim Hosterin avuksi. Tuolla reissulla löytyi myös nykyinen Go Top -tamma.

Tänä päivänä hevosura on huomattavasti hiljaisemmalla volyymilla kuin aiemmin, sillä vuonna 2021 Mari sai esikoistyttärensä ja on myös koittanut järjestää aikaa perheyrityksen Virhydro Oy:n pyörittämiseen. Tuona vuonna Mari myös loukkaantui pudottuaan kisoissa, jonka seurauksena reisiluun kaula murtui. Nuorten hevosten ratsutukset ovat saaneet jäädä ja keskittyminen on omassa tallissa ja hevosissa. Go Top on tällä hetkellä Marin ainoa kilpahevonen ja sen kanssa on päästy kilpailemaan korkeimmillaan 130-luokissa, mutta parhaat voitot ja menestykset ovat tulleet vähän alemmalla tasolla. Mäntysalmien kotitallilla käy oppilaita ja valmennettavia viikoittain.

Saavutukset ja arvokisavoitot

2023 Hämeen aluemestaruus pronssi

2023 Pohjola Small GP osakilpailuvoitto, Myrkky

2017 Helsinki International Horse Show torstai Lucky Winners 120 -luokan voitto

2016-2017 sijoituksia Saksan kansallisissa kilpailuissa 120-135 tasolla, myös 130-luokan voitto

Hämeen alueen esterankingin nuorten I ja III vuonna 2015

Kaudella 2015 Mari valittiin Hevostiimin sponsoriratsastajaksiHO9A3234

Hämeen nuorten aluemestaruuskulta esteillä 2015
Hämeen nuorten aluemestaruuspronssi esteillä 2013
Kansallinen 4-vuotiaiden hevosten noviisisarjan finaalivoitto 2012
Hämeen junioriratsastajien este-rankingin II-tila 2011

Suomenpienhevosten kenttäkulta ja kenttäpronssi vuonna 2009
Suomenpienhevosten SM-estepronssit vuosina 2006 ja 2008

Lisäksi lukuisia alue- ja kansallisen tason voittoja ja sijoituksia nuorten hevosten luokissa sekä avoimissa luokissa 130-tasolle asti.

Työhistoria hevosalalla

Marschall GmbH Sportpferde & Management, 2016 – 2017
Groom & Rider

Mari ja Go Top

Mari ja Go Top

Mari Mäntysalmi Tmi, 2012 –
Yrittäjä

LRK Center Lempäälän Ratsastuskeskus 2014
Hevosenhoitaja, ratsuttaja

Mallatin Ratsutila 2013-2014
Lomittaja, hevosenhoitaja

Comments are closed.